Buikgevoel

In de zeventien jaar dat ik nu als zelfstandig ondernemer werk, heb ik een aantal keren een beslissing genomen, tegen beter ‘weten’ in. De keren dat ik zo’n beslissing nam, terwijl ik diep vanbinnen wist dat er iets ‘niet klopte’, had ik gewoon letterlijk buikpijn.

Ik kan me deze situaties goed herinneren. Een potentiële klant met een zakelijk interessante, grote opdracht. Een samenwerking met iemand die op papier klopte. Het klonk geweldig! Op papier. Dat heb ik geweten. De klant ging failliet, de samenwerking verliep moeizaam.

Ook ondernemers met wie ik als trainer en coach heb gewerkt, komen vaak met dit thema. “Iedere keer als ik iemand aanneem in mijn bedrijf klopt het op papier. En toch blijkt het weer geen goede match te zijn”, zegt iemand dan. Ik ga dan dieper in op dat ‘weten’, dat zich vertaalt naar een gevoel in je lijf. Soms wordt er eerst wat lacherig gedaan. En daarna blijkt iemand al vanaf scratch te hebben geweten: nee, dit wordt hem niet.

Ik ben ervan overtuigd dat wij allemaal dat ‘weten’ hebben. Alleen de mate waarmee je er meer of in contact bent, dat is de vraag. Of dat nu geldt in je werk of in andere contexten, zoals je relatie, je gezin of je gezondheid bijvoorbeeld.

Ratio is geweldig, en voor het nemen van beslissingen spreekt je lijf luid en duidelijk. Handig dus als die twee samenwerken: wat zegt je ‘buikgevoel’?

Ik heb leren luisteren en handelen naar mijn intuïtieve wijsheid, zoals ik dat noem. Het heeft me geholpen bij het nemen van beslissingen. Niet alleen in mijn werk trouwens: het heeft mij op het spoor gezet van een tijdige diagnose van kanker.

Een groter cadeau kun je mij niet geven.

Ik schreef het boek ‘Kanker. Cadeau van het leven‘ over hoe ik met vallen en opstaan leerde omgaan met de diagnose kanker en het behandeltraject. Ook de worsteling tussen mijn ratio en intuïtieve wijsheid komt hierin terug.

“U heeft inderdaad een borstkankertje.” De chirurg zegt het op een bijna lieflijke toon. (...) Maar het grootste deel van de informatie die ik krijg, gaat langs me heen. Ik ben nog blijven hangen bij het woord ‘borstkankertje’.

Je kunt het boek ‘Kanker. Cadeau van het leven’ hier bestellen of bij je lokale boekhandel.

Nathalie_Van_Dam_Boek_V2-1-300x300