Liefde

Vorige week was het Nationale Broer- en Zusdag. Uitspreken wat je broer of zus, of een andere dierbare, voor je betekent: makkelijker gezegd dan gedaan?

Vorige week was het Nationale Broer- en Zusdag. Deze dag is door Giel Beelen in het leven gebracht, ter nagedachtenis aan zijn zus. Zij overleed vorig jaar aan borstkanker. Het idee is dat je je broer of zus (als je die hebt) kunt laten weten hoeveel ze voor je betekenen. Want het leven is nu!

Uitspreken wat iemand voor je betekent, is voor sommige mensen misschien makkelijk. Voor anderen een klus. Zeker als het gaat om familie. Dat heeft ook alles te maken met het gezin waarin je bent opgegroeid. Was het ‘normaal’ om te zeggen wat je voor iemand voelt of hoe belangrijk iemand voor je is? Naar je broers of zussen, of als je die niet hebt, je ouders of andere dierbaren: hoe werkte dat dan voor jou?

Bij mij thuis gebeurde veel en er werd heel veel ‘gepraat’. Behalve waar het echt over ging. Als volwassen vrouw vind ik het nog steeds een klus om mij uit te spreken naar mijn familie over wat er echt bij mij gebeurt. Zelfs al ben ik trainer en coach, ik ben en blijf ook gewoon een mens en worstel met mijn eigen thema’s.

Toen ik twee jaar geleden zelf de diagnose borstkanker kreeg, heb ik veel lieve support gekregen. In mijn boek Kanker. Cadeau van het leven heb ik geschreven over vrienden die er voor mij waren. Hoe belangrijk het is om niet alleen door een proces te gaan dat zoveel impact heeft. Ik heb naast support van hen ook veel support gekregen van mijn zussen, gevraagd en ongevraagd.

Vandaag laat ik mijn lieve zussen weten wat ze voor mij betekenen. Ik spreek het uit.

Als ik terugkijk, denk ik: jammer dat ik er een levensbedreigende ziekte voor moest krijgen om mijn oude patroon te doorbreken. En in het nu ben ik dankbaar dat het me dit brengt. Meer verbinding.
Het leven is nu.
Fijne dag lieve mensen, met of zonder broers of zussen.

“U heeft inderdaad een borstkankertje.” De chirurg zegt het op een bijna lieflijke toon. (...) Maar het grootste deel van de informatie die ik krijg, gaat langs me heen. Ik ben nog blijven hangen bij het woord ‘borstkankertje’.

Je kunt het boek ‘Kanker. Cadeau van het leven’ hier bestellen of bij je lokale boekhandel.

Nathalie_Van_Dam_Boek_V2-1-300x300