Connecting the dots

Alle gebeurtenissen, situaties en mensen die op je pad komen, zijn puzzelstukjes met een positieve bedoeling. Ook al snap je er op het moment zelf soms niks van.

Stel je voor dat je leven een enorme puzzel is, met misschien wel 100.000 stukjes. En elke gebeurtenis, situatie of ontmoeting is een stukje. Dan is het bij een enkel puzzelstukje een flinke klus om te zien hoe en waar deze in het grote geheel past. Soms snap je er helemaal niks van! Laat staan dat je begrijpt hoe het totaalplaatje eruit gaat zien, toch?

Afgelopen periode las ik het boek ‘I can see clearly now’, van Wayne Dyer, auteur en spreker op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Hij publiceerde dit boek het jaar voordat hij overleed. Terugkijkend op zijn leven ziet hij heel duidelijk hoe alle gebeurtenissen, situaties, en mensen op zijn pad waren gekomen met een bedoeling. Op de momenten zelf kon hij dat nog niet zien.

Geïnspireerd door Wayne heb ik wat markante gebeurtenissen, ontmoetingen en situaties opgeschreven in mijn leven tot nu toe. En ben gaan kijken hoe ze met elkaar in verband staan. Connecting the dots, zoals Steve Jobs dat ooit ook zo mooi formuleerde. Het leuke is dat er dan een stukje van de puzzel zichtbaar wordt.

Toen ik bijvoorbeeld ruim twee jaar geleden de diagnose kanker kreeg bijvoorbeeld, was dit eerst een onbegrijpelijk puzzelstuk. Doordat ik mijn zesde zintuig had ontwikkeld en ernaar luisterde en handelde (nog zo’n puzzelstuk), werd bij mij tijdig de kanker ontdekt.

De mensen die op mijn pad zijn gekomen afgelopen jaren, bleken belangrijke hulpbronnen voor mij tijdens mijn behandeltraject. Door alles wat ik afgelopen jaren heb geleerd over mezelf tijdens opleidingen als NLP en systemisch werk, kon ik op een ‘gezonde’ manier omgaan met mijn ziekte.

Nog meer puzzelstukjes. Na een verbroken relatie gaf iemand me ooit de tip: schrijf een brief aan je ex, en zet er alles in wat je nog wilt zeggen. Alleen: je verstuurt het niet, het is puur voor jezelf, dus ongecensureerd. Het hielp me destijds enorm.

Vrij snel na de diagnose kanker luisterde ik naar mijn intuïtie en ben op dezelfde manier gaan schrijven over mijn gevoelens, ervaringen en gedachten, puur voor mezelf. Toen ik besloot mijn schrijfsels te publiceren, kwam mijn jarenlange ervaring als tekstschrijver goed van pas.

Was het toevallig dat ik in die periode met een vormgever had samengewerkt, die nu ook mijn boek ‘Kanker. Cadeau van het leven’ onder handen wilde nemen? Welk puzzelstuk zal dit boek zelf zijn? Ik weet het nog niet.

Terugkijken op enkele onderdelen van mijn levenspuzzel en ze met elkaar verbinden, helpt mij te beseffen dat wat gebeurt niet toevallig is. Dat alles onderdeel is van een groter plaatje. Ook al zijn de puzzelstukjes op het eerste gezicht soms onbegrijpelijk en onverteerbaar.

Waar ben jij nog mee aan het puzzelen? Wat is de bedoeling van de soms onbegrijpelijke puzzelstukjes in jouw leven? In een coachconsult kan ik je een stukje helderheid bieden en je zicht geven op een deel van dat plaatje.

“U heeft inderdaad een borstkankertje.” De chirurg zegt het op een bijna lieflijke toon. (...) Maar het grootste deel van de informatie die ik krijg, gaat langs me heen. Ik ben nog blijven hangen bij het woord ‘borstkankertje’.

Je kunt het boek ‘Kanker. Cadeau van het leven’ hier bestellen of bij je lokale boekhandel.

Nathalie_Van_Dam_Boek_V2-1-300x300