Wat wil je later worden?

Wat wil jij later worden? Toen ik een jaar of vier was, haalde ik mijn schouders op als ik die vraag kreeg. “Weet niet”, en speelde weer lekker verder met mijn Playmobil. Ook jaren later was ik nog zoekende. Toch bleek het een puzzelstukje op weg naar mijn missie.

Toen ik een jaar of veertien was, wist ik nog steeds niet wat ik later wilde worden. Ik koos een vakkenpakket, en later mijn studie, met mijn hoofd. Omdat ik mijn gevoel had uitgeschakeld, want voelen deed pijn. Ik koos op basis van ‘hoe het hoort’.  Omdat ik onbewust goedkeuring zocht van anderen. 

Toen ik 24 was, wist ik nog steeds niet wat ik ‘wilde worden’. Na mijn studie belandde ik in commerciële functies. Al had ik het best naar mijn zin, steeds vaker bekroop me het gevoel: is dit het nou? In mijn zoektocht switchte ik van een corporate via een middelgroot naar een klein bedrijf, en naar een familiebedrijf. Van fulltime naar parttime. Maar toen ik 34 was, wist ik nog steeds niet wat ik wilde worden. 

Ik werd toen zelfstandig tekstschrijver. Jarenlang deed ik dat met veel plezier. Totdat het onbestemde gevoel weer naar boven kwam. Ik schrok ervan toen ik opeens van binnen hoorde: “Dat schrijven is een gepasseerd station.” Ik was 42 en wist nog steeds niet wat ik ‘wilde worden’. Wat verder ging dan werk: wat wil ik eigenlijk met mijn leven? 

Pas toen ik mijn gevoel weer durfde toe te laten, ontdekte ik wat IK wilde. Waar IK blij van word, waar MIJN hart sneller van gaat kloppen. Dus niet dat van anderen. En  mijn gevoel…dat blijkt ook nog eens een bijzondere kwaliteit te zijn. 

Ik geloof dat iedereen een unieke taak heeft. Dat je hier bent met een reden. Dat jij juist die talenten en kwaliteiten hebt gekregen, om te doen wat voor jou bedoeld is. Waar je energie van krijgt, wat betekenis geeft aan wat je doet, waardoor je voelt: ja ik leef! 

En…ik weet zelf maar al te goed dat dit door tegenslag, of door gedoe in het nu, of in het verleden, een klus is! Daarom wil ik als coach hierin zo graag helderheid brengen, blokkades doorbreken en mensen weer op de juiste rit krijgen. In contact brengen met het leven! Want juist na de diagnose kanker voel ik sterker dan ooit: het is zonde om dat leven aan je voorbij te laten glijden.

Mijn zoektocht naar zingeving bleek een belangrijk puzzelstuk op weg naar mijn missie.

Weet jij al wat jouw missie is? 

“U heeft inderdaad een borstkankertje.” De chirurg zegt het op een bijna lieflijke toon. (...) Maar het grootste deel van de informatie die ik krijg, gaat langs me heen. Ik ben nog blijven hangen bij het woord ‘borstkankertje’.

Je kunt het boek ‘Kanker. Cadeau van het leven’ hier bestellen of bij je lokale boekhandel.

Nathalie_Van_Dam_Boek_V2-1-300x300