Corona tegenslag

Door Corona was mijn jaar RUK!

En vul maar in, of dit voor jou Corona was of een andere tegenslag, privé of zakelijk. Heel eerlijk: herken jij zo’n gedachte wel eens bij jezelf? Dan heb ik een vraag aan je. En neem het allereerste antwoord dat in je opkomt. 

Welk cijfer geef jij afgelopen jaar voor jezelf? Op een schaal van 0-10, waarbij 1 redelijk dramatisch is, en 10 helemaal geweldig. Niet te lang over nadenken, neem gewoon het cijfer dat pats boem in je opkomt.

Wat je cijfer ook is, het is goed om te weten dat ons brein helemaal niet geïnteresseerd is in wat er allemaal goed gaat. Ons brein is ingesteld op het herkennen van pijn en gevaar, want dat was vroeger belangrijk om te overleven. Dat oeroude stuk zit er nog steeds.

Gelukkig is ons brein verder ontwikkeld. Je hebt nu keuze om bewust stil te staan bij wat er allemaal wel is.

Ok, terug naar je cijfer nu. Of jij jezelf nu een 5 of een 10 hebt gegeven, welke ingrediënten zorgen ervoor dat je toch dat cijfer hebt? En dan heb ik het over positieve ingrediënten. Want zelfs al geef je jezelf een 1, dan is dat nog altijd beter dan een 0. Dus wat maakt dat het toch een 1 is?

En als je die vraag al lastig vindt om te beantwoorden, omdat het voor je gevoel echt helemaal een ***jaar was, heb ik een andere vraag voor je.

Welke kwaliteiten en capaciteiten heb jij allemaal in huis, die ervoor zorgen dat je het al die tijd hebt volgehouden? Dat je het nog steeds volhoudt? 

Door stil te staan bij wat er allemaal WEL is in positieve zin, wat er allemaal WEL goed gaat, waar je allemaal WEL dankbaar voor bent, beïnvloedt je jouw stemming positief. 

Los je daar je gedoe mee op? Nee, niet direct. Maar wat het wel doet, is dat je met een positieve stemming vaak weer in beweging komt, letterlijk en figuurlijk.

En als je maar lang genoeg weer in contact bent met een positieve stemming, krijg je weer meer helderheid in je brein. En dat heb je allemaal nodig om te kunnen dealen met tegenslag op je pad.

Wil je nog meer beproefde tips om te dealen met tegenslag? Gebaseerd op mijn eigen ervaring met tegenslag, en in het zeven jaar lang werken met ruim zevenhonderd mensen met uiteenlopende vormen van tegenslag? 

Download dan mijn Top 5 tips bij Tegenslag.

“U heeft inderdaad een borstkankertje.” De chirurg zegt het op een bijna lieflijke toon. (...) Maar het grootste deel van de informatie die ik krijg, gaat langs me heen. Ik ben nog blijven hangen bij het woord ‘borstkankertje’.

Je kunt het boek ‘Kanker. Cadeau van het leven’ hier bestellen of bij je lokale boekhandel.

Nathalie_Van_Dam_Boek_V2-1-300x300