Fijne dagen bij tegenslag

Heel fijne dagen: hoe dan?!

Ik wens je heel fijne dagen! De woorden rollen makkelijk uit mijn mond, en misschien herken jij dat ook wel. Maar hoe vanzelfsprekend zijn die fijne dagen…

  • …als je als ondernemer moeite hebt om juist nu het hoofd boven water te houden en slecht slaapt? 
  • …als je beroerd nieuws hebt gekregen over je werk, gezondheid of relatie en je suf piekert?
  • …als je je zorgen maakt over je dierbaren en moedeloos en machteloos voelt?
  • …als je iemand hebt verloren en je bent kapot van verdriet?

Hoe doe je dat dan in zulke gevallen, fijne dagen? Kan dat dan überhaupt, fijne dagen?

Ik zal je iets bekennen. Toen ik zelf een paar jaar terug de diagnose borstkanker had gekregen, was ik kort erna jarig. Denk je dat ik toen zat te wachten op feestelijkheden en ‘van harte’? 

Ik vond het vreselijk! Een fijne dag vieren: hoe dan?! Ik moest me er echt toe zetten. Met hulp van lieve vrienden heb ik er een mooie dag van gemaakt, met alles wat er was. Daarmee bedoel ik dat mijn tegenslag er ook mocht zijn, in plaats van: “We hebben het vooral niet over dat ik borstkanker heb, want dan is het er ook niet, toch?”

Juist doordat ik zo’n klap had gekregen ging ik steeds meer waarderen hoe belangrijk het is om in het nu te zijn. Om los te laten dat je controle hebt. Om los te laten alle doemscenario’s waar je bij tegenslag op door kan fantaseren. Om te genieten van dat wat er allemaal WEL is en waar je dankbaar voor bent.

Tegenslag enerzijds en genieten van het leven anderzijds zijn namelijk twee kanten van de medaille. Je weet dat er tegenslag is, omdat je ook de andere kant kent van het leven. Ze bestaan naast elkaar, ze zijn er allebei. Je kunt EN fijne dagen hebben EN je beseffen dat er ook tegenslag is waardoor er gemis is van iets wat je graag (anders) zou willen. 

Daarom zeg ik oprecht, hoe jouw situatie nu ook is: ik wens je heel fijne dagen, met alles wat er is, inclusief het gemis. 

PS Kun je juist nu wel wat handvatten gebruiken om sneller en slimmer te dealen met tegenslag? Download dan hier mijn beproefde Top 5 Tips bij Tegenslag.

“U heeft inderdaad een borstkankertje.” De chirurg zegt het op een bijna lieflijke toon. (...) Maar het grootste deel van de informatie die ik krijg, gaat langs me heen. Ik ben nog blijven hangen bij het woord ‘borstkankertje’.

Je kunt het boek ‘Kanker. Cadeau van het leven’ hier bestellen of bij je lokale boekhandel.

Nathalie_Van_Dam_Boek_V2-1-300x300