Hoe je goede voornemens nu wel lukken

Goede voornemens : 9 tips

Ik wens je een mooi 2022 waarin jouw goede voornemens realiteit worden! Maar hoe zorg je ervoor dat het dit keer wel gaat lukken? 

Veel van de voornemens van 1 januari zijn een paar weken later al in rook zijn opgegaan. Dan kan dat voelen als ‘weer’ een tegenslag. Vaak zorgt dat voor frustratie of een moedeloos gevoel, en een voedingsbodem voor negatieve gedachten over jezelf. Voorkom deze tegenslag met deze 9 tips:

1- Waarom is je voornemen zo belangrijk voor je? 

Stel jezelf die vraag en blijf doorvragen. Als iets echt belangrijk is voor je, dan kan je dat in elke vezel van je lijf voelen. Dan voel je dat het je energie geeft. Dan verandert wils-kracht in wils-energie. 

2- Wat levert het je op als je voornemen slaagt?

Hoe is je leven over bv. een jaar anders doordat je jouw voornemen heb gerealiseerd? Hoe ziet je dag er dan uit, wat voel je, wat zeg je, wat doe je? Wat merken anderen aan je?

3- Van voornemen naar besluit 

Neem een besluit: ik ga er 200% voor. Niet een halfbakken ‘misschien ga ik er dit jaar echt voor’, of iets als ‘het zou wel fijn zijn als het lukt’. 

4- Wat wil je echt? 

Ook al ben je voornemens je huidige gedrag te veranderen: elk gedrag heeft een positieve bedoeling voor jezelf. Anders zou je dit niet blijven doen. Welke is dat? Zo ontdek je wat je werkelijk wilt. Klopt je nieuwe voornemen dan nog?

5- Formuleer je voornemen positief

Als je stopt met iets te doen, wil je brein daar iets anders voor in de plaats. Dus in plaats van: “Ik wil niet meer…” Wat wil je dan wel? Formuleer je voornemen positief. 

6- Onderneem consistent actie

Wils-energie is super brandstof om actie te ondernemen. Je voornemen realiseer je door consistent en consequent ook kleine stappen te zetten. Je hoeft niet in een keer bovenaan de trap te staan.

7- Vraag ‘supporters’  

Deel je voornemen met anderen, die je kunnen supporten. Een accountability partner kan je helpen om ‘de zaag scherp te houden’. Je grootste accountability partner blijf je uiteraard zelf.

8- Er bestaat geen mislukking, alleen feedback

Kijk liefdevol naar jezelf als je een keer uit de bocht vliegt. Jij bent niet mislukt als het een keer niet lukt. Het gaat goed of je leert wat. Je bent ook maar een mens.

9-  Diepe angel? Vraag om hulp

Lukt het na deze stappen nog steeds niet? Grote kans dat de basis voor de ‘nare’ gewoonte die je wilt veranderen, ooit is ontstaan vanuit een overlevingsmodus: jouw manier om te dealen met tegenslag. Hier kun je de angel uit halen, en dat vraagt een andere aanpak en persoonlijke begeleiding. 

Waar loop je tegenaan, wat telkens mislukt? Waar word je moedeloos of gefrustreerd van en ben je nu echt klaar mee? Wat wil jij in 2022 nu echt eens bij de lurven gaan grijpen? In je werk of prive?

In een online speedcoachconsult van 30 minuten krijg je direct al inzichten. Begin je goede voornemens: maak meteen een afspraak.

“U heeft inderdaad een borstkankertje.” De chirurg zegt het op een bijna lieflijke toon. (...) Maar het grootste deel van de informatie die ik krijg, gaat langs me heen. Ik ben nog blijven hangen bij het woord ‘borstkankertje’.

Je kunt het boek ‘Kanker. Cadeau van het leven’ hier bestellen of bij je lokale boekhandel.

Nathalie_Van_Dam_Boek_V2-1-300x300