Kanker.

Cadeau

Van het

Leven

Het boek

In het boek ‘Kanker. Cadeau van het leven’ lees je hoe ik mijn weg vind in het omgaan met de diagnose kanker en het doorlopen van het behandeltraject. Juist door kanker kom ik in contact met mijn grote verlangen. Maar om daar te komen moet ik onderweg langs obstakels als doodsangst, verdriet, boosheid, schuld en schaamte. Gelukkig zijn er hulpbronnen waar ik rijkelijk uit kan putten. Zoals het contact met mijn vrienden. En ook mijn intuïtieve wijsheid, die in de aanloop naar de diagnose al van onschatbare waarde blijkt te zijn.

Intuïtieve wijsheid

Dat het boek ‘Kanker. Cadeau van het leven’ er nu ligt, is een verrassing. De enige intentie die ik namelijk had met het opschrijven van alles ik meemaakte, was mijzelf op de been houden. Toen het schrijven voor mij zijn nut had bewezen, zette ik er een streep onder. Een tijd later kreeg ik echter sterk het gevoel dat ik mijn schrijfsels ‘moest’ gaan publiceren. Ik heb geluisterd naar deze intuïtieve wijsheid. Met als resultaat het boek ‘Kanker. Cadeau van het leven’.

Voor wie?

Wat ik heb geschreven was eigenlijk alleen voor mijn ogen bestemd. Publicatie van dit boek voelt daarom alsof ik mijn ziel open en bloot op straat leg. Maar die naakte waarheid neem ik voor lief. Want mogelijk betekent dit boek iets voor je, wanneer je zelf of in je omgeving met kanker of een andere ziekte te maken hebt (gehad). Of vind je juist herkenning in andere thema’s, zoals het omgaan met tegenslag, de strijd tussen ratio en gevoel, of het zoeken naar zingeving.

Kanker is rouw

Ik pretendeer met ‘Kanker. Cadeau van het leven’ niet de wijsheid in pacht te hebben hoe je met kanker om moet gaan. Elke persoon is anders, en elke vorm van kanker is anders. Wel heb ik de nodige ervaring met verlies en rouw rondom gezondheid, en de impact ervan op je leven. Want als je eenmaal kanker hebt (gehad), neem je afscheid van het leven zoals je het leefde. Ik heb mijn weg gevonden in hoe ik hiermee omga, met vallen en opstaan. Je leest erover in ‘Kanker. Cadeau van het leven’.

Het boek

“U heeft inderdaad een borstkankertje.” De chirurg zegt het op een bijna lieflijke toon. (…) Maar het grootste deel van de informatie die ik krijg, gaat langs me heen. Ik ben nog blijven hangen bij het woord ‘borstkankertje’.

Kanker is kanker. Doe er geen geschenkverpakking om, man! Voor jou is mijn kleine tumor misschien niet interessant om weg te snijden, maar voor mij is het kanker!

Knock-out geslagen. Zo voel ik (48) me na de diagnose borstkanker. Wanneer de eerste stofwolken zijn opgetrokken, kom ik wat meer bij zinnen. Wat kan ik zelf doen om op een ‘gezonde’ manier met mijn ziekte en behandeltraject om te gaan? Met vallen en opstaan bewandel ik een nieuw pad, op weg naar mijn grote verlangen. Onderweg moet ik langs obstakels als doodsangst, verdriet, boosheid, schuld en schaamte. Gelukkig zijn er hulpbronnen waar ik rijkelijk uit kan putten. Zoals mijn intuïtieve wijsheid, die van onschatbare waarde blijkt te zijn.

Nathalie_Van_Dam_Boek_V2