Nathalie

Van Dam

Ratio en gevoel

Sinds 2014 werk ik als coach met individuen en groepen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ik ben elke keer weer ontroerd als ik zie hoe iemand ingesleten patronen doorbreekt, en steeds meer zichzelf kan zijn: de prachtige persoon die iemand altijd al was, maar onder een dikke laag stof verstopt zit. Het raakt me, omdat ik dat stuk zelf heel goed ken.

Cadeaus

Als kind heb ik de nodige ‘cadeaus van het leven’ mogen ontvangen. Vooral minder prettige ervaringen. Om te overleven besloot ik op een bepaald moment – heel onbewust – om mijn gevoel uit te schakelen en ‘in mijn hoofd te gaan wonen’. Dit veilige hoofdkwartier bracht me veel. Ik kon goed leren en dat wordt in deze samenleving wel gewaardeerd.

Rationele keuzes

Er was echter ook een keerzijde. Want ik maakte met mijn hoofd ook keuzes in werk en privéleven. Zo belandde ik in marketing- en verkoopfuncties, ook als leidinggevende. Ik deed vooral waar ik goed in was, en ‘hoe het hoort’. Maar gelukkig werd ik daar niet van. Rationele keuzes kostten me bakken met energie.

Carrièreswitch

Nadat mijn gezondheid mij een tijdje had platgelegd, besloot ik tot een carrièreswitch. Ik begon voor mezelf als tekstschrijver. De combinatie van creativiteit en ondernemerschap gaf me meteen al meer voldoening dan ik jarenlang had ervaren. Maar ik leefde nog steeds vooral vanuit mijn hoofd.

Improvisatietheater

Ondertussen speelde ik improvisatietheater en gaf hier ook training in. Dat gaf me ongelofelijk veel plezier en energie! Ik was weer aan het voelen, voor het eerst sinds lange tijd! Daar wilde ik meer van. Niet alleen in het theater, maar ook in mijn ‘echte’ leven. Maar hoe dan?

NLP practitioner

In mijn zoektocht volgde ik een nlp practitioner. Ik zag de trainers in actie en voelde met hart en ziel: dit is wat ik wil! Ik heb mij toen vol gas omgeschoold tot internationaal gecertificeerd nlp-trainer, en nlp-coach. Onderweg kwam ik steeds meer in contact met mijn gevoel. Daardoor kon ik keuzes gaan maken in mijn leven die goed voelen voor mij.

Coaching en training

Inmiddels geef ik al jaren training, o.a. in nlp en systemisch werk (familie- en organisatieopstellingen). Ook verzorg ik maatwerktrainingen. Als coach werk ik altijd met zowel gevoel als ratio van cliënten. Want als je problemen alleen met je hoofd had kunnen oplossen, was je dat allang gelukt. Ook maak ik gebruik van mijn intuïtieve wijsheid om snel tot de kern te komen.

Om te overleven heb ik al vanaf jonge leeftijd mijn gevoel onderdrukt. Nu dat er weer mag zijn, blijkt dat juist mijn grootste kwaliteit te zijn.

Intuïtieve wijsheid

In mijn boek ‘Kanker. Cadeau van het leven’ speelt mijn intuïtieve wijsheid een belangrijke rol. Dat is niet voor niets. De afgelopen jaren ben ik in mijn werk als coach meer en meer mijn gevoel als instrument gaan inzetten. Dat blijkt telkens feilloos te werken en heeft zich verder ontwikkeld. Dat wat ik jarenlang heb onderdrukt, is van jongs af aan al een grote kwaliteit geweest.

Kwantumveld

Ik noem mijn gevoel mijn intuïtieve wijsheid. Daarmee kan ik afstemmen op het kwantumveld ofwel het ‘wetende veld’: een veld dat weet hoe het grotere plaatje eruit ziet, en waarin kennis, oplossingen en mogelijkheden besloten liggen. Voor mij is mijn intuïtieve wijsheid een soort supergeavanceerd internet. Het verschaft me extra informatie, bedoeld om anderen (en mijzelf) verder op weg te helpen.

Nuchter en kritisch

Zelf blijf ik nuchter en kritisch als het gaat om informatie die ik doorkrijg. Ik vind het belangrijk om met beide benen op de grond te blijven staan. De afgelopen jaren heb ik ‘low profile’ veel mensen mogen helpen met mijn intuïtieve wijsheid. En bij de diagnose kanker werd ik hierdoor zelf wakker geschud. Tijd om deze wijsheid met meer mensen te delen in mijn coachconsulten.