Nathalie

Van Dam

Expert bij tegenslag

“U heeft een borstkankertje.” Toen de chirurg mij dit jaren terug vertelde, was ik boos en compleet van de leg. Boos dat dit mij overkwam. Had ik niet al genoeg shit meegemaakt in mijn leven?! Maar ik was ook van de leg, omdat werd bevestigd wat ik voor mezelf had doorgekregen: er was iets mis in mijn borsten. Achteraf gezien was de diagnose de hoognodige duw in de richting van het werk dat ik nu doe en het leven dat ik nu leef.

Je grootste shit…

Je grootste shit is de mest van de toekomst. Alleen is dat lastig te bevatten op het moment dat je er middenin zit. Dan word je overspoeld door een g­evoel van frustratie, moedeloos, het niet meer weten, het niet meer zien zitten zelfs. Dat gevoel heb ik vaak genoeg gehad. Ook van jongsafaan al.

Voelen

Ik ben opgegroeid in het Westland. Maar mijn ouders waren ‘import’ en – anders dan in het Westland – geen tuinders. Ik voelde me anders en speelde ook het liefst met jongens. Dat was in die tijd maar raar. Ondertussen voelde ik als kind van alles, maar snapte daar helemaal niks van. Als volwassenen aangeven dat alles ok is, dan zal het wel aan mij liggen?

25 keer verhuisd

Mijn ouders belandden op een gegeven moment in een vechtscheiding. Mijn moeder was daarna emotioneel en fysiek niet beschikbaar, en met mijn vader had ik geen goede band. Dan kun je maar beter alleen op jezelf vertrouwen, toch? In mijn leven ben ik inmiddels 25 keer verhuisd en dat is dus al op jonge leeftijd begonnen. Een veilige plek is voor mij allesbehalve vanzelfsprekend.

Overlevingsmechanismen

Ik ben van jongs af aan gaan overleven door ‘alles zelf te doen’, hard mijn best doen en in mijn veilige ‘hoofdkwartier’ te gaan wonen. Mijn gevoel schakelde ik uit. Humor werd mijn grote vriend. Hand in hand wandelde ik met humor door shit-gebeurtenissen die op mijn pad kwamen. Die kwaliteit bracht me later ook in improvisatietheater, wat ik jarenlang speelde en waar ik ook training in gaf.

Hier klopt iets niet

Omdat ik mijn gevoel uitschakelde, maakte ik keuzes met mijn hoofd. Zo koos ik voor een studie Bedrijfskunde ook al voelde ik meteen: ik hoor hier niet thuis. Ik belandde in commercieel werk en ‘wist’: dit past niet bij mij. Ik belandde in relaties en voelde: hier klopt iets niet. Maar ik kon er geen woorden aan geven en negeerde mijn gevoelens jarenlang.

Klappen

Van keuzes die je maakt met je hoofd gaat je hart niet sneller kloppen, ontdekte ik. Ik moest wel een paar keer flink wakker worden geschud. Dit ging met flinke klappen gepaard, ook letterlijk. Mijn gezondheid legde mij meerdere keren plat in mijn leven. Ook belandde ik in rare ongelukken met letsel, en langlopende juridische zaken.

Dollen

Zo’n twintig jaar terug zat ik in de zaal bij een demonstratie van een paragnost.  Ze liep op mij af en ik kreeg de wind van voren. Ze dacht dat ik haar zat te dollen door als publiek in de zaal te zitten want “ik was degene die net zo goed op dat podium kon staan.” Ik dacht alleen maar: huh?! Op dat moment had ik geen benul van waartoe ik in staat was.

Intuïtieve ontwikkeling

In mijn nieuwsgierigheid naar gevoel en intuïtie volgde ik een cursus intuïtieve ontwikkeling. Daarna ging ik in kleine privé kring ermee oefenen. Qua werk was ik ondertussen al jaren zoekende: wat wil ik nu eigenlijk echt? Ik werkte als zelfstandig tekstschrijver en had een mooie praktijk opgebouwd. Maar ik voelde op een gegeven moment: dit is een gepasseerd station.

Kwartjes vallen

In mijn zoektocht naar ‘wat dan wel’ belandde in een NLP-opleiding. Toen vielen veel kwartjes. Ik ontdekte dat voelen ook fijn kan zijn; niet alleen maar pijnlijk. Ik zag de trainers in actie en wist: dit is wat ik wil! Mensen die met gedoe in hun leven te maken hebben, hiermee leren dealen.

NLP-trainer

Als een speer volgde ik een intensief opleidingstraject en in 2014 was ik internationaal gecertificeerd NLP-trainer. In de jaren daarop coachte ik en gaf ik NLP Practitioners, Master Practitioners, coachopleidingen, en opleidingen in systemisch werk (opstellingen). Ook in het bedrijfsleven verzorgde ik veel trainingen, o.a. over energieker werken, organisatieopstellingen, samenwerken.

Zesde zintuig

Mijn zesde zintuig was zich hard aan het ontwikkelen en daar zocht ik ook begeleiding voor bij een bekende paragnost. Onder de radar gaf ik in kleine kring ondertussen spirituele consulten. Tijdens de trainingen en coaching die ik gaf, kwam ik steeds vaker razendsnel tot de kern. Cliënten vroegen zich vaak af hoe ik dat allemaal kon weten? Maar ik durfde daar niet mee naar buiten te treden. Bang dat mensen mij voor gek zouden verklaren.

Borstkanker

De diagnose borstkanker veranderde alles. Ik had voor mezelf doorgekregen dat ik mijn borsten moest laten controleren, en kreeg daar nare beelden bij door via overleden familieleden. Huisarts en chirurg konden niets zien en voelen, maar helaas zat er wel een kleine agressieve tumor. Een lang en pittig behandeltraject volgde. Ik had het dus toch goed voorvoeld…

Verlangens

Door de diagnose kanker was mij duidelijk: ik ga mijn verlangens volgen, want ik weet niet hoe lang ik nog mag rondlopen op deze aardkloot. Ik besloot mijn verlangens te volgen, stopte met het geven van de opleidingen en besloot mijn eigen praktijk verder uit te bouwen en daarop te focussen.

Rode draad

Op dat moment dacht ik: het kan me niks meer schelen wat mensen van mijn spiritualiteit gaan vinden. Ik heb deze gave niet voor niets gekregen en ga er nu mee naar buiten treden. Sinds die tijd is mijn zesde zintuig de rode draad in mijn werkzaamheden: helderzien, -horen, -voelen en contact met overleden personen.

Mijn waarom

Ik ben ervan overtuigd dat wij hier allemaal zielen in een aards jasje zijn, bedoeld om te groeien, door te ervaren. Maar groei door die ervaringen geeft ook groeipijn. Door rotgebeurtenissen, door tegenslag. In het hier en nu of vroeger. Je komt oude stukken van jezelf tegen. Waardoor je vast komt te zitten. Ik wil je graag helpen die groeipijn te verlichten en je weer in beweging te brengen. Op weg naar je verlangens.

Snel herstel bij tegenslag

In mijn praktijk help ik je graag door antwoorden en helderheid te geven over lastige vragen, situaties en gebeurtenissen. Door je te helpen snappen wat er gebeurt en waarom. Door handvatten te geven hoe je uit moeilijke situaties kan komen. Want ik weet uit ervaring dat het niet altijd makkelijk is, en dat we dat niet op school leren. Maar ik weet ook dat het kan. En juist door inzet van mijn zesde zintuig help ik je versneld daarbij, via spirituele consults, coaching en training.

Expertise

  • Internationaal gecertificeerd NLP-trainer, en NLP-coach, en trainer in Systemisch werk.
  • Ervaring met meer dan 700 mensen, 1 op 1 en in groepen.
  • Ervaren trainer in NLP Practitioner, NLP Master Practitioner, Systemisch Werk, NLP Practitioner voor Coaches, ADHD-coachopleiding.
  • Acht jaar lang verbonden geweest als senior trainer aan een groot opleidingsinstituut.
  • Trainer in workshops en masterclasses over familie- en organisatieopstellingen, en thema’s als Energieker werken, Samenwerken, Verbinding, Communicatie.
  • Gewerkt voor o.a. Microsoft, KPN, Hogeschool, lagere scholen, zorginstellingen.
  • Ervaring met uiteenlopende thema’s: werk, ondernemerschap, relatie, vriendschap, familie, gezondheid, seksualiteit, persoonlijke ontwikkeling, depressie, burn-out, adhd, leven en dood, etc.
  • Ervaringsdeskundige in de methodieken waar ik mee werk.
  • Geïnspireerd door o.a. brein & coaching, lichaamswerk, methode Franz Ruppert, Joe Dispenza, Tony Robbins, Steven Covey, Deepak Chhopra, Brené Brown, Byron Katie, Brandon Hays.